10.02.2021 13:47

Rozhýbejme se společně!

Milí sportovci,

protože je doba „covidová“ snažíme se naše členy povzbudit ve sportování i mimo tým a pravidelné tréninky. Možná jste už slyšeli o Stravě, „sociální síti pro sportovce“, která je velmi oblíbená. S uzavřenými tělocvičnami a skupinovými hodinami se nabízí začít sportovat trošku jinak a získat zpátky ztracenou fyzičku.

Strava je bezplatná digitální služba přístupná prostřednictvím mobilních aplikací i webu.

Aplikace Strava slouží především k záznamu a analýze běžeckých, cyklistických a mnoho dalších sportovních výkonů. Přímo v terénu umožňuje sledovat nejen uražený čas či vzdálenost a tempo běhu nebo jízdy, ale i podrobnou mapu trasy. Po sportovním výkonu pak nabízí jeho detailní analýzu a přehledně zpracované statistiky.

Vytvořili jsme Club TJ Miroslav, kam zveme všechny, nejen členy TJ. Zde uvidíte jak jste aktivní, jaké fotky ze sportu sdílíte a také si můžete vzájemně okomentovat proběhlé aktivity.

A jak na to?

  1. Nejprve si stáhněte aplikaci na Google Play nebo v App Store.
  2. Vytvořte si účet
  3. Připojte se ke klubu TJ Miroslav https://www.strava.com/clubs/859627/leaderboard
  4. Průběžně budeme přidávat různé události, kterých se můžete účastnit. Vše probíhá individuálně, v závislosti na vašich časových možnostech. (Nebojte se nás kontaktovat s různými návrhy na události. Rádi vyjdeme vstříc).

 

Pro členy TJ Miroslav, kteří se zaregistrují a absolvují první běh / chůzi / jízdu na kole / bruslení / jízdu na běžkách atd. obdrží od nás sportovní pásek na mobil. Takže přátelé, jde se na to!

 

Jak se obléknout v chladném počasí?

Řiďte se základním principem – obléknu se vždy o něco méně, než když nejdu běhat / chodit rychlou chůzí. Tak, aby nedocházelo k přehřátí.

Obléknout si tedy můžete zimní funkční legíny na běhání, ideálně také dlouhé ponožky či podkolenky. V zimě si dávejte pozor, aby byly v teple Achillovy šlachy. Důležité je zimní funkční prádlo, aby odvádělo pot a udrželo tak tělo v teple, pak si dejte mikinu (nejlépe též funkční pro odvod potu) a například softshellovou bundu. Nezapomeňte na čepici nebo čelenku. Pokud budete sportovat po tmě, nezapomeňte reflexní prvky.

Že jste správně oblečení, poznáte tak, že vám bude malinko zima, když vyjdete před dům. Po 1-2 kilometrech běhu / rychlé chůze se zahřejete.

Než vyběhnete ven, uvařte si doma teplý čaj, když se vrátíte, bude nutné doplnit tekutiny .

 

Tímto vyzýváme nejen dospěláky, dorost a žáky / žačky, ale i rodiče těch nejmenších dětí, aby se s nimi přidali a společně alespoň 1x - 2x v týdnu vyběhli ven.

 
 

Pár tipů jak na to! 

Nejmladším školákům byste měli předložit běh jako součást hry. Je důležité neustále střídat tempo a běh prokládat chůzi nebo odpočinkem. Zásadní je zábava, opakují po vás různé pohyby atd. Děti mladší 8 let by neměli najednou běhat vyšší vzdálenosti než 1 nebo 1,5 kilometr.

Děti starší, 10 – 13 let, se již běhání můžou věnovat častěji. Dvakrát týdně úplně stačí, v průměru mezi 3 – 4 km na střídačku s chůzí.

POZOR!

Riziko přehřátí u dětí je podstattně vyšší než u dospělých. Malé ratolesti se méně potí a zpravidla zapomínají při zábavných aktivitách i pít.

 

Jak děti motivovat?

Často stačí, když se vaše děti můžou inspirovat. A kde jinde než právě u svých rodičů! Dítě, jehož táta chodí hrát fotbal a máma chodí pravidelně běhat s kamarádkou, bude mít ke sportu vůbec úplně jiný vztah. Pochopí tak, že sport je součástí normálního života, že prostě patří do denního programu. Pokud však nejraději sedíte u televize, nesmíte se divit, že nejmladší generace si z vás vezme příklad.  Nebojte se toho, vždyť i chůze je pohyb. Nechceme lámat rekordy, chceme se udržet v kondici a tím podpořit naše zdraví.
 
 

Ukázky tratí kolem Miroslavi

 
 

 

—————

Zpět


Kontakt

TJ Miroslav, z.s.

Mlýnská 629/18
671 72 Miroslav


IČ: 44026811